Laddar

Mina utbildningar

Nedan följer en lista med olika relevanta utbildningar, kurser och workshops jag har gått inom träning som har hjälpt mig att ta mig dit jag är nu. Listan är i kronologisk ordning och kommer förhoppningsvis fyllas på eftersom jag hela tiden vill lära mig mer och inspireras av andra som vet mer än mig.

Att ha många, fina utbildningar betyder dock inte automatiskt att man är en bra tränare. Det går självklart att lära sig saker utan en faktiskt utbildning för det, genom självstudier och praktisk erfarenhet på sig själv och/eller på andra. För mig är det därför viktigt att en tränare själv GÖR eller har gjort och KAN det som hen lär ut, eller visar att hen kan lära ut det till andra. På samma sätt behöver det heller inte betyda att bara för att en person KAN göra någonting så betyder det inte att hen kan lära ut det till andra. Jag lär därför bara ut saker som jag VET att jag kan lära ut. Kommer en klient till mig med ett mål som jag vet att andra kan bättre hänvisar jag dem därför ödmjukt till någon annan som kan det bättre för att de ska få den hjälp de behöver

Naturvetenskap/Fotboll – Växjö Fria Gymnaisum

En treårig gymnasieutbildning där jag studerade Naturvetenskap med fotbollsinriktning. Redan här var jag intresserad av kroppen och träning, men det var fotboll som gällde för hela slanten. Att få spela fotboll på skoltid tyckte jag var så häftigt för min egen utveckling (även om jag inte blev proffs som jag ville), men vi fick också lära oss mycket om ledarskap och grundläggande kunskap om träning och hur kroppen fungerar

Idrottsvetenskap Kandidat – Linnéuniversitetet Kalmar

En treårig kandidatexamen inom Idrottsvetenskap där inriktningen var mot Fysisk aktivitet, Hälsa & Friluftsliv. En bred utbildning som blandar naturvetenskap (siffror, fakta, ”såhär är det”) med samhällsvetenskap (flummigt, känslor, perspektiv). Vi fick både lära oss hur kroppen fungerar, vad som händer när vi tränar och rör på oss och varför det är bra samt försöka förstå träning och hälsa ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Vi lärde oss även hur den vetenskapliga processen går till och hur man tolkar och förstår vetenskapliga studier. I detta mixades även friluftslivet in genom att vi gjorde utflykter med till exempel kanot, vandring och skidåkning (såklart hela tiden med ett pågående skolprojekt). En väldigt bra och lärorik utbildning för mig som visste att jag ville arbeta inom träning och hälsa, men inte visste exakt med vad. Detta gav mig en bred grund och möjlighet att styra utbildningen dit jag ville.

Idrottsvetenskap Magister – Linnéuniversitetet Kalmar

När kandidatexamen var avklarad hoppade jag direkt på ett extra år i samma ämne vilket skulle ge mig en Magisterexamen. Utbildningen gick att läsa på distans vilket gjorde att jag kunde flytta tillbaka till min hemstad Växjö och samtidigt börja arbeta på Wellness Studio. Under utbildningen fördjupade vi oss bland annat ytterligare i den vetenskapliga metoden och fick skriva större arbeten

Personlig tränare – DS Trademark

En 3 veckors intensivkurs för att bli licensierad Personlig tränare. Om jag ska vara ärlig så är jag inte nöjd med den här utbildningen. I princip allt det jag läst under 4 år på universitetet komprimerat till 3 veckor. Recept för framgång, eller hur? Självklart finns det en del bitar som jag ändå hade nytta av och det är såklart också nyttigt med repetition, men i sin helhet en utbildning jag inte är nöjd med. Detta stärker även det jag skrev om i inledningen, att bara för att en person har en utbildning betyder det inte att det är en bra tränare. Tyvärr tror jag att det finns alltför många 3 veckors PT:s därute som tror att de kan allt.

SPRINT & BODYCOMBAT – LES MILLS

Helgutbildningar för att få instruera i Les Mills-pass. BODYCOMBAT är ett förkoreograferat kampsportsinspirerat skuggboxningspass. SPRINT är ett förkoreograferat 30 minuters högintensivt intervallpass på cykel. Jag är egentligen ingen gruppträningsperson (när det gäller min egen träning, att hålla i pass är superkul) och jag märkte rätt tidigt att det här med förkoreograferade pass inte var min grej, vilket gjorde att jag slutade med BODYCOMBAT. SPRINT:en däremot var ett riktigt roligt pass att instruera, plus att jag fick in min egen konditionsträning på samma gång 😉

Mobility specialist – Sports Club Education

En helgutbildning med fokus på mobilitet med Erik Börjesson och Sami Hakala. Mycket intressant och lärorik utbildning som jag har haft mycket nytta av både personligen och i min roll som tränare.

Acroyoga – Studio Move it

Ett antal helgworkshops för att lära mig grunderna i Acroyoga. Jag hade testat vid några tillfällen förut och redan då tyckt att det verkade superkul, men det var efter detta som jag kom igång på allvar.

Knäböj och Marklyft – Erik Gunhamn

En dagsworkshop med Erik Gunhamn som är en rätt så vass styrkelyftare (bland annat VM-guld i marklyft). Här fick jag fördjupa mina kunskaper i hur teknik och hur man kan programmera styrkelyft.

Fysisk aktivitet på recept – FaR Småland

En webb-utbildning för att få ta emot FaR-klienter till gymmet

Modern Methods of Mobility – Emmet Louis

En helgworkshop med mobilitetsmästaren Emmet Louis för att lära mig hans metoder om hur man ökar sin mobilitet framför allt med fokus på Bridge, Side Split, Front split och Pancake. Metoder som jag använder både i min egen träning och i min roll som tränare

Moving Strong – Kirsty Grosart

En helgworkshop med Kirsty som är f.d elitgymnast och numera ägnar sig åt att lära vuxna människor att stå på händer. Mycket intressant och lärorikt att få höra om hennes metoder för att lära nybörjare att stå på händer.

Tränardagarna – Fitnessfestivalen

En helg med flera olika, kortare föreläsningar i allt från kost till hur man utnyttjar sociala medier och får sitt eget varumärke att växa. Bland annat föreläste Jacob Gudiol, Erik Börjesson och Anki Sundin. Mycket att ta in och mycket intressant och vi fick till och med ett diplom efteråt så då måste det varit bra, eller?

Idrottspsykologi 7,5 HP – Högskolan Halmstad

En distanskurs i Idrottspsykologi. Jag tycker det är väldigt intressant hur vi påverkas av våra tankar, så det var spännande att läsa om olika teorier och metoder.

Balance, Bodyweight & Mobility – Tom & Ulrik

En helgworkshop med Tom Merrick och Ulrik Ask Fossum med fokus på handstående, gymnastisk styrka och mobilitet.

Nordic Acroyoga Festival – Mundekulla

En acroyogafestival fylld av workshops och massvis av härliga människor. Varje workshops utgick från olika teman med olika svårighetsgrad. Här lärde jag mig enormt mycket och blev även inspirerad till att börja med mer stående akrobatik

Juggernaut – Ido Portal

En helgworkshop med Odelia Goldscmidt som undervisade oss filosofin kring Ido Portal Method. Några av de saker vi täckte var att se vilka likheter som finns i discipliner som kampsport, gymnastisk, dans och andra sporter där kroppens rörelser är i fokus. Vi pratade om Movement vs Movements, att organisera sin torso, fotarbete, partnerarbete, fokus, distansavvägande samt att isolera och koppla samman olika system.

Ledarskap i Medborgarskolan

En kort onlineutbildning med filmer, text och frågor att svara på. Utbildningar av den här typen brukar inte vara speciellt givande, utan mest bara något att ta sig igenom tycker jag. Men jag tycker faktiskt att det var mycket bra information som jag ska ta till mig här om hur jag ska tänka som ledare.

Facebook
YouTube
Instagram